Biogene amonen

Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in plantaardige en dierlijke producten. De bekendste biogene amine is histamine.

Het histaminegehalte in het bloed kan toenemen: 

1. door allergie: Histamine is in het lichaam opgeslagen in mestcellen. Daar kan het geen kwaad: het is niet vrij, niet opneembaar in het bloed. Door een allergische reactie op eiwitten in de voeding of een andere stof die het immuunsysteem als vijand ervaart worden de mestcellen aangezet de histamine vrij te maken. 

2. via voeding: Voedsel dat zelf zeer veel histamine en andere biogene aminen bevat zijn:

  •  kaas, gist, zuurkool, gerookte vis, gerookt vlees, rode wijn, bier, worstsoorten als cervelaat, salami. (door gisting en  fermentatie ).
  •  in vooral voedsel zoals vis en vlees door bederf zoals makreel, haring, tonijn, rolmops, sardine, visconserven.
  • Er is ook voedsel dat in ons lichaam het vermogen heeft om de histamine in de mestcellen vrij te maken zoals tomaat, kruiden, smaakversterkers, conserveermiddelen, kleurstoffen.
 Er is een drempelwaarde, waardoor kleine hoeveelheden wel verdragen worden, maar grotere hoeveelheden klachten veroorzaken.