( triggerpoint) massage bij natuurgeneeskundige praktijk Elisabeth in hoogwoud

Triggerpoints zijn miniverkrampingen in spiervezels. Deze verkrampingen verstoren de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen in dit spierdeel. Ze veroorzaken pijn, stijfheid en/of verminderd functioneren.

Een belangrijk kenmerk is de afgeleide pijn, dat wil zeggen dat de pijn gevoeld kan worden op andere plaatsen dan waar het triggerpoint zich bevindt. Hierdoor wordt soms een verkeerde diagnose gesteld. De afgeleide pijn van een triggerpoint vormt een kenmerkend patroon.

Voor wie?

Triggerpoints kunnen door het hele lichaam klachten geven en heel diverse klachten veroorzaken. Enkele klachten die veelal door triggerpoints veroorzaakt worden zijn verschillende vormen van hoofdpijn, kiespijn zonder aanwijsbare oorzaak.Ook vele andere klachten zoals een verdoofd gevoel aan handen en vingers,ellebogen, pijn in de knie, de heup, de rug, slijmbeursontsteking gelijkende klachten, buikpijn, angina, evenwichtsproblemen, en nog veel, heel veel meer.

Het wrijven en masseren van die pijnlijke plekken zelf (dat lijkt aanvankelijk een heel logische aanpak om pijn te bestrijden) geeft misschien wel even verlichting en verzachting, maar de grondoorzaak wordt er niet mee opgelost .

Deze vorm van pijnbehandeling kan door zelfmassage eenvoudig thuis worden beoefend  als de triggerpoint eenmaal is gelokaliseerd. Belangrijk erbij is dat een Triggerpoint slechts kort behandeld wordt.

Verloop en de effecten van een behandeling.

Tijdens de eerste behandeling bespreek ik de klachten, waarna ik de spieren die de pijn of bewegingbeperkingen in stand kunnen houden uitgebreid ga onderzoeken op spierknopen. Het deactiveren van een triggerpoint kan op verschillende manieren:

Door te werken met een korte diepe kneding op de triggerpoint in de lengterichting van de spier. (wordt aangeleerd tijdens de basisopleiding)

Door energetisch de spier te behandelen in combinatie met een wrijving.(dit is de techniek die ik gebruik)

Mogelijke reacties op een behandeling:

·         verdwijnen of afname van de klacht .

·         door het herkennen van de oorzaak, kan herhaling van de pijn/ klacht worden  voorkomen in de toekomst.

·         tijdelijke vermoeidheid (afvalstoffen komen tijdelijk in het bloed)

·         toename van de pijn, de triggerpoint  is te intensief gemasseerd.

(voor thuisbehandeling is het advies; verdeelt over de dag vaker, maar met minder strijkingen masseren).

De daaropvolgende uren en dagen kan je het beste veel drinken om de afvalstoffen uit je lichaam optimaal te verwijderen.